Stropuva kazán

STROPUVA fatüzelésű kazán   EGYENLŐRE SZÜNETEL A FORGALMAZÁS !

STROPUVA fatüzelésű kazán

A STROPUVA kazánok korszerű, környezetbarát és komfortos fűtési megoldást kínálnak Önnek, akár már meglévő fűtési rendszer esetén is.

Beépíthetőek fő-, illetve kisegítő kazánként is, így kitűnő alternatívát jelentenek egy gazdaságosabb fűtőszezon megoldására a folyton dráguló fűtőanyagok világában.

A gazdaságosság lényege a több napig tartó, lassú, alacsony intenzitású, tökéletes égési folyamat, mely lassan és teljesen elégeti a keletkező korom és más hagyományosan fennmaradó égéstermékeket, megkímélve ezzel környezetünket. Az égéstermékek teljes elégetésével - melyek általános esetben a külvilágba távoznak - a megtermelt hő teljes egészét a hasznos beltér fűtésére fordítja, és biztosítja a háztartás meleg víz szükségletét.

A STROPUVA kazánok egyaránt kiválóan működnek a zárt, keringető pumpával ellátott rendszerekben és a passzív, gravitációs fűtőrendszerekben is, így a rendszerben radiátor, fal-, padlófűtés, bojlerek, és hőtárolók is lehetnek.

A kazánban tüzelhető fahasáb, faforgács, fa préselmények, fűrészpor, fa brikett, szerves hulladék.

Felhasználóbarát és kényelmes, hiszen csak havonta egyszer kell eltávolítani a hamut.

A lassú égés titka

A STROPUVA kazánok működési elve a gyertyához hasonlít. Az égési folyamat során mindig csak a felső, vékony réteg ég. A lassú égés során az alsóbb rétegek kiszáradnak (nem gyulladnak be!), előkészülve így a későbbi felhasználáshoz. A száraz fa égése jóval tökéletesebb, mint a nedves fáé. A lassú égésnek köszönhetően a kazán nem hevül túl, ezért a veszélyességi tényező is jelentősen lecsökken, továbbá a kéményen át távozó füst alacsonyabb hőmérsékletű lesz, így nem lesz szüksége többé drága hőcserélőre!

A STROPUVA kazánok biztonságosak, hiszen nem tartalmaznak elektronikai berendezéseket, melyek meghibásodhatnak. A vezérlést a bi-thermális szabályozó biztosítja, mely már 10%-os teljesítménynél is hatékonyan stabilizálja a hőhordozó beállított hőfokát, a precíz levegőadagolásnak köszönhetően.

A STROPUVA kazánok legfőbb előnyei

A felső égési elv, a kazán funkcionális tulajdonságai, a teleszkópos levegő elosztó, és az egyedüli konstruktív technológiai megoldások lehetővé teszik a kiemelten magas 91,6%-os hatékonysági tényezőt, hiszen a páratlanul hosszú égési idővel nemcsak jóval túlszárnyalja a hagyományos kazánokat, de az újabb, elgázosító pirolízis kazánok hatásfokát is gyakran felülmúlja! Kompakt méreteinek köszönhetően könnyen beszerelhető már meglévő kazán helységekbe, és egyszerűen csatlakoztatható a már meglévő fűtőrendszerekhez. A speciális égési ciklus alkalmazásával a STROPUVA kazánok nem igényelnek hőtárolót, hiszen az égési folyamat a levegőszabályozó segítségével bármikor megszakítható, és szükség esetén azonnal újraindítható!

A STROPUVA kazánok működési elve

Égés iránya: lentről felfelé

A gyufaszál lentről felfelé haladva 15 másodperc alatt elég, mely idő alatt 60°C-ig tudja felmelegíteni a hőmérőt.
Égés iránya: fentről lefelé

A gyufaszál fentről lefelé haladva 30 másodperc alatt ég el, mely idő alatt 120°C-ig tudja felmelegíteni a hőmérőt.

Az új generációs, univerzális szilárd tüzelőanyagú STROPUVA kazánok működési elve a "fentről lefelé" történő égési modellen alapszik, melynek köszönhetően egy adag fa betöltésével akár 2 napig is üzemel, mely során folyamatosan biztosítja a meleget otthonában. Széntüzelés esetén egy hétig is fűtheti otthonát egyetlen adag szén betöltésével. A lassú, de magas hatásfokú (~91,6%) égésnek köszönhetően az értékes hőt a STROPUVA kazánok gazdaságosan, szinte veszteségmentesen tudják hasznosítani, a kéményen távozó hő mennyisége jelentősen lecsökken.

A fent említett működési elv megvalsítása számos előnnyel ruházza fel a STROPUVA kazánokat a konkurens termékekkel szemben. Egy adag tüzelőanyag elégetése során mindíg csak egy vékony réteg ég a töltet tetején, mely a levegőeloszónak köszönhetően lassan és egyenletesen fejleszti a hőenergiát. A fentről lefelé történő égésnek köszönhetően az alsóbb rétegek a hő hatására kiszáradnak és felmelegednek (nem gyulladnak meg!), így még tökéletesebben égnek el, ha eléri őket az égési folyamat.

Az univerzális STROPUVA kazánok szilárd különböző tüzelőanyaggal fűthetőek: tűzifa, fa hulladék, fűrészpor brikett, préselt tüzelőanyagok, tőzeg, szén és más megújuló energiaforrások.

Beszerelési méretek

Kazán modell Padló és a kéménycsonk közötti távolság (mm) Kéménycsonk átmérő (mm) Padló és az alsó kivezetés távolsága Ø32 (mm) Padló és a felső kivezetés távolsága Ø32 (mm)
 
S7 1010 140 27,5 1187,5
S10 1430 160 12,5 1717,5
S20 1550 180 23,5 1936,5
S40 1550 200 38 1913
S20 (1,9 m) 1410 180 27,5 1727,5
S40 (1,9 m) 1400 200 40 1710
S10U 1550 160 57,5 1737,5
S20U 1695 160 57,5 1947,5
S40U 1675 180 57,5 1947,5
S20U (1,9 m) 1530 160 57,5 1747,5
S40U 1,9 m) 1520 180 57,5 1747,5

Kazán szerkezete

STROPUVA - Kazán szerkezete

 1. Légszelep
 2. Bitermikus légszabályzó
 3. Támaszték
 4. Levegőfűtő rekesz
 5. Füstelvezető nyílás
 6. Kapcsoló szelep
 7. Légbeömlő cső
 8. Tüzelőanyag betöltő nyílás
 9. Levegő elosztó
 10. Tüzelőanyag
 11. Hamu eltávolító ajtó
 12. Gyűrűs emelőkábel
 13. Rögzítő kampó
 14. Kimenő (fűtött) vizes vezeték
 15. Visszatérő (lehűlt) vizes vezeték
 16. Hőmérő kijelzője
 17. Biztonsági szelep (1,5 bar) kijelzője
 18. Beton aljzat

A kazán egy acél cilinder, amit egy másik, nagyobb átmérőjű cilinder foglal magába, megalkotva ezzel a hőszigetelt konstrukciót. A két cilinder közti térben történik a hőhordozó víz melegítése. A kazán szemközti oldalán található a bitermikus szabályozó (2).

 

A szerkezeten található nyílások

tüzelőanyag betöltő nyílás (8), hamu eltávolító nyílás (11), kémény csonk (5), továbbá a vízellátás nyílásai (14-15), a hőmérő nyílása (16), és a biztonsági szelep nyílása (17). Az égés minőségének javítására az égéskamra felső részében külön, az égéshez szükséges levegőt előmelegítő kamra található (4). A kazán a rácsok és kapcsoló szelep (6) segítségével tőzeg, vagy széntüzelésű üzemmódra is állítható. Az égéstér és a kazán fala között található egy tér, melyen keresztül átáramlik a füst, így a kazán jobban kihasználja a megtermelt hőt. Az égéstérben teleszkópos légbeömlő csövet helyeztek el (7), melynek végére rögzítették a levegő elosztót (9). A szerkezet felső részén található a légbeömlő nyílás és a szabályzó szelep (1). Kívánság esetén szigetelő tömítéssel ellátott beton alapzatot (18) is mellékelünk a kazánhoz. A kazán jobb oldalán található egy gyűrűben végződő acélsodrony (12) és egy kampó (13), melynek segítségével rögzíthető a légbeömlő rendszer újratöltéskor. A levegő elosztó rendszer a fahasábok peremére támaszkodik, ezzel biztosítva az égést a közvetlen környezetében. A tűzifa folyamatos elégésével a rendszer súlyánál fogva lejjebb halad, elősegítve így a tökéletes, lassú és takarékos égésfolyamatot. Nem jánlatos égés közben felemelni a levegőadagolót, mivel megemelve és visszahelyezve a rendszer mélyebbre süllyed és bekerül az égéstérbe. Ez esetben a kazán nem gazdaságosan működik, és az adagoló is gyorsabban amortizálódik.

Minősítés és terméktanusítás